Четвер, 18.04.2024
Math - World
Персональний сайт  
Макухи О.Ю.
Меню сайту
Корисні сайти
Інноваційна математика
formula.co.ua – математика для школи Формулы и расчеты Шкільне життя
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Методична скринька

«Методичний портал»

Block title

Головна » 2012 » Квітень » 1 » Тест для виявлення обдарованої дитини. 10 "золотих правил" виховання щасливих дітей. Як зробити літо корисним.
20:29
Тест для виявлення обдарованої дитини. 10 "золотих правил" виховання щасливих дітей. Як зробити літо корисним.

Обдароване дитя – прекрасна загадка природи, шанс вижити і зробити черговий стрибок в розвитку нашої цивілізації. Задатки таланту є в кожної дитині, тому дуже важливо відноситися до неї як до майбутнього генія! Діти тим талановитіші та розумніші, чим більше можливостей бути талановитими й розумними ми їм надамо.

Робота з обдарованими дітьми – це наша можливість в якійсь мірі передбачати і вплинути на те, ким і якою виросте здібна дитина.

Шановні батьки! Уважніше придивіться до своєї дитини і знайдіть в ній ті цінні «зернятка», які, можливо, ви раніше не помічали. А розгледівши, – приділіть увагу дитині, щоб допомогти розвинути їй свою обдарованість в повній мірі.

  Тест

"Не проґав вундеркінда"

Кожна дитина має свої, лише їй притаманні риси, які розпізнаються в ранньому віці, тому обов'язок батьків - виявити та розвинути приховані здібності та задатки. У цьому може допомогти такий тест.

1. Ваша дитина навчилася рано, до шестирічного віку читати:

· самостійно - 7 балів;

· за допомогою когось - 5 балів.

2. Читає багато книг, причому досить швидко - 2 бали.

3. Сама або за допомогою когось зацікавилася словниками та енциклопедіями - 2 бали.

4. Легко навчилася читати, але відчуває труднощі під час читання - 1 бал.

5. Займається, за звичай, за зачиненими дверима, а друзів має старших за себе - 2 бали.

6. Розмовляє зі старшими на рівних - 2 бали.

7. Ставить багато різних каверзних запитань, інколи заганяючи дорослих у глухий кут - 2 бали.

8. Має готові відповіді навіть на несподівані запитання - 1 бал.

9. Іноді неуважна, але завжди вміє робити цікаві повідомлення (скажімо, після перегляду кінофільму, телепередачі чи спостереження за чим-небудь) - 2 бали.

10. Із задоволенням вступає в бесіду про навколишній світ, дає власну оцінку суспільним явищам - 1 бал.

11. Одноманітні справи (миття посуду, легкі навчальні вправи, які не потребують особливих зусиль) викликають нудьгу - 1 бал.

12. Чутлива до несправедливості, навіть якщо це не стосується її особисто - 2 бали.

13. Має багатий словниковий запас і вміло застосовує під час спілкування різні терміни - 2 бали.

14. Любить складні ігри ( шахи та ін.), які вимагають кмітливості - 1 бал.

15. У ранньому віці цікавиться тим, що вивчають старшокласники - 1 бал.

16. Любить різні заняття, причому хоче робити все самостійно - 2 бали.

17. Її цікавить Всесвіт, вона цікавиться питаннями давньої історії - 2 бали.

18. У школі навчається без особливих зусиль, швидко схоплює матеріал та має власну думку з багатьох питань - 2 бали.

19. Має розвинуте почуття сприймання музики, образотворчого мистецтва, навколишнього світу і в усьому знаходить гармонію - 2 бали.

Ось і весь тест вашого "вундеркінда", якщо він таким є. А це залежить від того, скільки балів він отримає під час підрахунку. Потрібно врахувати, що об'єктивність тестування залежить від чітких відповідей на запитання.

Якщо ви набрали від 10 до 13 - це свідчить про те, що ваша дитина має певні здібності, а тому вам необхідно потурбуватися про те, щоб організувати її навчання та спрямовувати розвиток її здібностей.


10 "золотих правил" виховання щасливих дітей


1.Стимулюйте інтелект дитини.

Створивши сприятливі умови, можна підвищити розумовий розвиток дитини . Тому - не гайте часу. Пізніше це зробити набагато важче.

2. Формуйте самоповагу.

Висока самооцінка додає сміливості братися за нове, ризикувати і навіть зазнавши невдачі, все-таки перемагати. Необхідно розвивати в дитини такі здібності, прищеплювати такі навички, котрі б вирізняли її з-поміж інших, викликали б повагу ровесників і дорослих. Діти мають знати , що успіх, майбутній добробут залежить від них самих.

3. Навчіть дитину спілкуватися.

Є шість умов, за яких у дитини виробляються корисні навички:
• щира любов до батьків дає відчуття захищеності;
• приязне ставлення до навколишніх, не лише до близьких і рідних;
• зовнішня привабливість: одяг, манери;
• можливість спостерігати правильне соціальне спілкування: поведінка батьків, вчителів, ровесників.
• Висока самооцінка, а звідси – впевненість у собі;
• Мати хоча б середній запас слів, вміти підтримувати розмову.

4. Пильнуйте, щоб дитина не стала "залежною" від комп’ютера чи телевізора.

Телевізор, комп’ютер, як злі чаклуни, здатні красти в дитини години, дні й роки . Надмірне сидіння перед телевізором чи комп’ютером гальмує в дітей розвиток мовлення. Діти стають нервовими, миттєво реагують дією, не намагаючись осмислити та обговорити події. Потрібно залучити дітей до занять спортом, музикою, читанням, корисною роботою, тощо.

5. Виховуйте відповідальність і порядність.

Не лише повсякчас пояснюйте, що таке добре, а що – погано, а й закріплюйте гарні звички, карайте за негідні вчинки, тільки не різкою. За приклад дитині має слугувати гідна поведінка батьків, а пізніше ровесників.

6. Навчіть дитину шанувати сім’ю.

Щоб виростити ніжних і люблячих дітей, оточіть їх піклуванням, ласкою з перших днів життя . Діти мають бачити все тільки добре та розуміти "хочу"і "треба".
Любов і повага між членами родини краще за будь-яку лекцію дадуть зрозуміти дитині, що сімейне життя – це,насамперед, рівноправність у стосунках, відповідальність перед коханою людиною, бажання зробити для неї добро, виявляти ніжність та взаємну повагу.

7. У кожної дитини має бути гарний друг.

Друзі, яких виберуть собі ваші діти, впливатимуть на їхні орієнтири й поведінку. Батьки спрямовують і зміцнюють цю дружбу та дбають про якнайширше коло знайомств із ровесниками з благополучних сімей.

8. Будьте вимогливими.

Діти з високою самооцінкою, почуттям власної гідності, вмінням робити щось краще за інших виховуються, як правило, у сім’ях, де до них ставлять високі вимоги:дотримуватися порядку у домі, організовувати своє дозвілля, гідно поводитися.
Не будьте тиранами . Запам’ятайте, що відповідальними, розумними й слухняними діти стають не одразу. На це треба витратити роки.

9. Привчайте дитину до праці.

Певною мірою ви можете запрограмувати життєвий успіх своїх дітей. Подбайте, щоб вони без примусу набули трудових навичок, заповніть їх життя цікавими і корисними справами, що вимагають певних зусиль на шляху до успіху . Нехай вчаться долати труднощі.

10. Не робіть за дітей те, що вони можуть зробити самі.

Нехай все перепробують, вчаться на власних помилках. Беруть участь у сімейних нарадах . Нехай якнайраніше привчаються робити щось для інших, особливо, те, що в них добре виходить.

Левченко Т. Г., вчитель Хмельницької зош №25
За матеріалами: Освіта.ua

   Як зробити літо корисним

        З настанням літніх канікул турбот менше лише у дітей - у батьків їх тільки додається. Три місяці відпочинку треба якось організувати.
      Весь навчальний рік наші діти трудяться по 9-10 годин на добу - приблизно стільки займають уроки в школі плюс приготування домашніх завдань, читання, музичні заняття, спортивні тренування і т.п. Їх навантаження за часом нерідко перевищує робочий день дорослих. І це не може не позначитися на здоров`ї.
- Перше, що можуть і повинні зробити батьки влітку, - постаратися зміцнити здоров`я дитини, - радить завідувачка лабораторії гігієни навчання і виховання НДІ гігієни і охорони здоров`я дітей і підлітків РФ, доктор медичних наук Марина Степанова. - Адже від того, як дитина відпочине, набереться сил за канікули, багато в чому залежить її працездатність і успішність в навчанні. Поради тут традиційні, але часом в суєті ми забуваємо про найпростіше.
1. Організовуйте літо
Сядьте разом з дитиною і складіть план на все літо: два тижні проведеш в міському таборі при школі, ще на три поїдеш в гості до бабусі, потім разом з татом поїдеш на море, а з мамою місяць поживеш на дачі і т.п. Немає значення, які саме пункти плану будуть включені в нього, важливо, щоб канікули були будь-яким чином організовані. Багато сімей складають такі плани спільно з сім`ями друзів: три тижні ваше чадо поживе з нашим у нас на дачі, потім обміняємося або в липні поїдемо разом по Золотому кільцю, а в серпні йдемо в тижневий похід. Тоді діти готуються до майбутніх подій, освоюють туристичне спорядження або вчаться фотографувати. І всі при справі.
2. Комп`ютер і телевізор - у відставку
Звичайно, здорово, якщо у вас є можливість поїхати з дитиною в будинок відпочинку або санаторій, відправити його до заміського табору. Але якщо все ж таки частину літа їй доведеться провести удома, обговоріть з нею, чим він буде зайнятий, як краще розпланувати час. Треба постаратися всіма силами відвернути її від сидіння перед телевізором або комп`ютером. Хай займається спортом, грає в рухомі ігри на повітрі, освоює гітару, збирає моделі - та хіба мало захоплюючих речей можна придумати.
Пам`ятайте, що найбільш утомливі для дітей комп`ютерні ігри, розраховані на швидкість реакції: "стрілялки", "бродилки", "доганялки".
Якщо вдень дитина сидить удома, старайтеся увечері і у вихідні дні разом якомога більше часу проводити на вулиці - грайте у футбол, катайтеся на велосипеді, роликах, ходіть купатися. Літні вечори довгі, і бог з ним, з домашнім господарством: здоров`я дітей дорожче.
3. Хочу працювати
Підлітки нерідко прагнуть на канікули попрацювати. Це питання теж краще наперед обговорити на сімейній нараді. У багатьох містах є спеціальні штаби при навчальних закладах або адміністраціях, які пропонують роботу для старшокласників і студентів.
Проявіть обачність: дізнайтеся, де саме можна дітям попрацювати, яким буде навантаження, хто несе відповідальність за безпеку, скільки дитина зможе заробити. Але не пускайте справу на самоплив: цікавтеся, чим там зайнятий син або дочка, на який термін пропонується робота, в яких умовах, щоб ваше чадо не переоцінило свої сили і не нашкодило здоров`ю непосильним навантаженням.
4. Літо без небезпеки
На канікули необхідно поклопотатися і про безпеку дитини, особливо якщо вона на якийсь час залишається без нагляду дорослих. Пам`ятайте, що на канікули значно збільшується ризик не тільки вуличного, але і побутового травматизму.
Якщо дитина самостійно відправляється в музей, комп`ютерний клуб або просто до бабусі, обговоріть разом з нею, яким транспортом краще і безпечніше дістатися до місця. Розрахуйте час, переконайтеся, що вона благополучно доїхала.
Перевірте дитяче спортивне спорядження: самокат, велосипед, роликові ковзани, бадмінтон - все повинно бути справне. Переконайтеся, що все гаразд і з екіпіровкою для цих занять - вона повинна бути зручною і безпечною.
5. "Притиск" дня
Найгостріше питання канікул - режим дня. Раннє вставання, звичайно, набридає за навчальний рік, і влітку багато дітей сплять мало не до обіду і надто пізно лягають. А це не найздоровіші звички. Прагніть все ж таки зберігати більш-менш звичним режим. Це, звичайно, не означає, що недопустимі якісь відхилення від режиму, але вони повинні бути розумними.
- Наші дослідження показують, що більшість дітей протягом навчального року недосипають, - говорить доктор медичних наук Марина Степанова. - В результаті розвиваються неврози, наростає стомлення. Тому на канікули ця важлива для організму, що росте, біологічна потреба повинна задовольнятися повністю: діти молодших класів повинні спати не менш як 10 годин, діти середнього і старшого віку - не менш як 9.
6. Морозива - від пуза
Літом батьки часто упускають контроль за харчуванням дитини. І гроші на розваги ті часто витрачають або на чіпси, морозиво і газовану воду, або на похід в заклади фаст-фуду. Шлункам дітей це користі не принесе. Їм куди потрібніші молочні, овочеві, фруктові страви, повноцінні сніданки і обіди. Спробуйте захопити дитину сумісними кулінарними фантазіями: доручайте їй приготувати смачний салат або десерт, залучайте до випічки пирога або отримання свіжовичавленого соку. А попутно можна і розповідати про правила здорового харчування.
Якщо є можливість провести літо на дачі, запропонуйте синові або дочці засадити "власну" грядку овочів або ягід, розкажіть, які страви можна з них приготувати. Добре відомо, як діти люблять учити дорослих. Якщо вам вдасться зацікавити їх темою здорового харчування, потім самі вислуховуватимете лекції про користь і шкоду тих або інших страв.
7. До лікаря Айболить
Початок шкільного життя часто викликає загострення у дитини хронічних захворювань. Якщо у вашого сина або дочки є проблеми із здоров`ям, літо - саме час спокійно зайнятися ними. У навчальний рік не завжди просто викроїти годину для візиту до лікаря.
Скористайтеся канікулами, щоб проконсультувати дитину у педіатра, отоларинголога, окуліста, стоматолога, ортопеда або іншого необхідного лікаря-фахівця. Незайве буде провести часто хворіючій дитині курс фізіотерапевтичних процедур, зайнятися загартуванням або освоїти вправи для корекції постави.

Детальніше:http://school16.org/yak-zrobiti-lito-korisnim

Категорія: Батькам | Переглядів: 4439 | Додав: Lany | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Наш час
Календар
Гості сайту
Друзі сайту
Фраза дня
Погода
Сайтом цікавляться
Архів записів
Пошук
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz